fbpx

Plats: Västervik
Projekt: Warmbadhus
Beställare: Stockholm El & Ljusdesign by NWH AB
Installerande elfirma: Elteknik i Tjust AB
Funktioner från Vadsbo: Astrour -och tidsfunktioner, gallerifunktioner.

Casambi lyser upp Slottsholmens Warmbadhus

Tajt samarbete från planering till installation gav en lyckad ljusstyrning för K-märkta och lyxiga Warmbadhuset. Tillsammans med Stockholm El & Ljusdesign by NWH AB och Elteknik i Tjust, satte Vadsbo in Casambi belysningslösning i den över hundra år gamla byggnaden i Västervik. Casambi lämpar sig utmärkt i K-märkta byggnader, eftersom det trådlösa styrsystemet skonar byggnaden från borrhål och kabeldragning. Dessutom är systemet skalbart och framtidssäkert för förändringar i lokalen.

Enkelt för all personal

Varmbadhuset innehåller olika armaturer av tillverkare från hela världen. Belysningen i den fyra våningar höga byggnaden styrs trådlöst från receptionen – alla rum och våningar enskilt, via en enda app i en iPad. I appen finns bilder från alla rum och våningsplan, vilket ger personalen en enkel överblick över vad de styr. Styrkan med Casambi är att funktionerna finns i appen, inte i enheterna. Detta gör systemet framtidssäkert för uppdateringar och även skalbart, då det enkelt går att addera belysningszoner i efterhand.

– Kunden önskade smidiga och enkla styrningar för att kunna reglera ljuset, och astrofunktioner för ytterbelysningen. Vi hade i projektstadiet fått till oss ett annat system, men visste sedan tidigare att det systemet är för invecklat och kräver mer arbete på installationssidan. Därför valde vi istället Casambi som erbjöd en smidigare installation, berättar Zebastian Karlsson, VD på Elteknik i Tjust. Med tjänsten Startklar blev det hela dessutom en enkel och en väldigt trygg process där vi känner stödet från Vadsbo fullt ut.

Ett ikoniskt landmärke

Varmbadhuset är ett av Västerviks mest kända landmärken. Badhuset stod klar redan 1910, men enligt boken ”Västervik i mitt Hjerta” skriven av Hasse Hjertqvist, fanns här en badinrättning även innan dess.

Skonsamt mot K-märkta byggnader

På Vadsbo är man vana vid att sätta trådlösa belysningslösningar i K-märkta byggnader runt om i landet. Att det nu var ett anrikt varmbadhus som var belysningsprojektet kändes extra spännande. I en miljö som ska förmedla avkoppling och lugn behöver belysningen i sig väljas med omsorg för att skapa en harmonisk atmosfär. Här är Casambi och dess funktioner en viktig del av lösningen, menar Lars-Olov.

– Slutkund ville inte förstöra byggnadens originalutseende för mycket, och därför var Casambi en bra lösning. Genom att ha ett trådlöst system slipper man lägga in en massa kablar i väggarna. Casambi är ett komplett system som kan få fram den härliga atmosfären i lokalen utan stora ingrepp på fastigheten.

Vadsbo gör projekt startklara

För att hela projektet skulle gå smidigt användes Vadsbos tjänst Startklar. Med Startklar finns Vadsbo med hela vägen från planering till installation, vilket skapar en trygghet för uppdragsgivaren, säger Lars-Olov Johansson, ansvarig projektledare på Vadsbo. Genom Startklar kan vi hjälpa till att skapa en behovsanalys för hur belysningen bör se ut och vara utformat. Vi har varit på plats, programmerat ljuskällor och sett till att slutresultatet blir enligt kundens önskningar. Eftersom vi fick analysera byggnaden först för att få koll på avstånd och räckvidd, har vi kunnat kommunicera med Zebastian om olika utmaningar och ge förslag på lösningar. Det är den trygghet kunden betalar oss för, berättar Lars-Olov.

Även Zebastian är glad att Vadsbos tjänst Startklar har använts i projektet. – Vi valde att köpa till Vadsbos tjänst Startklar för att systemet i sig är så stort. Att Vadsbo finns kvar i efterhand med hjälp och stöd på distans, gör att vi känner oss väldigt omhändertagna och säkra på slutresultatet.

Top