Skolan som upplyser eleverna
Färgtemperatur en viktig faktor
I skolor är det inte bara viktigt att det är ljust, utan också vilken typ av ljus det är – gult eller vitt, varmt eller kallt. I klassrum och arbetsrum ska belysningen vara kallvit, för att efterlikna dagsljus. I sociala ytor som uppehållsrum och café kan ljuset vara mer varmvitt.
Automatisk dagsljussimulering
Med Casambi styrs dessutom Rudanskolans belysning automatiskt efter tiden på dygnet, på morgonen och eftermiddagen är ljuset något gulare och mitt på dagen är det som vitast. Något som kallas dagsljussimulering. Det här är ett sätt att alltid säkerställa optimala ljusförhållanden. Från personalrum och expedition kan även skolans belysning justeras manuellt via en styrpanel på väggen, om en särskild aktivitet kräver mer eller mindre ljus.
Närvarodetektering ett sätt att spara
Ett sätt att spara på energin är genom närvarodetektering och frånvarodämpning. När eleverna har lektion och ingen rör sig i korridorerna dämpas ljuset till ca 10–20%, för att sedan öka till 100% när eleverna rör sig i korridorer och trapphus. Ett annat sätt att spara på kostnader är att Casambis trådlösa och batterilösa knappar kräver mindre elarbete och kabeldragning i väggar och tak.
Ljuset påverkar elevernas mående
Att ha en bra studiemiljö i skolan är förstås otroligt viktigt. En utmaning kan vara att många våningar och olika typer av rum inte är tillräckligt väl anpassade efter sina olika användningsområden. Med Casambi får skolor hjälp att programmera varje rum och zon med det scenario som är optimalt för att minska skoltrötthet och öka elevernas fokus och allmänna välbefinnandet.