fbpx

Plats: Haninge
Projekt: Skola
Beställare: Turbinen Fastigheter AB
Installerande elfirma: Södra installationsgruppen
Elkonsult: Electro Engineering
Funktioner från Vadsbo: Närvarodektektering och frånvarodämpning. Dagsljussimulering och tuneable white.

Skolan som upplyser eleverna

På nybyggda Rudanskolan i Haninge har man satsat stort på belysningen. Många klassrum, sociala ytor och korridorer kräver en energi- och kostnadseffektiv lösning, som också skapar en bra studiemiljö för elever och arbetsmiljö för lärare.  

Den el-konsult som fått uppdraget att rita skolans nya belysning hade jobbat med Vadsbo i flera projekt tidigare, och visste att trådlösa Casambi var en lösning som kunde erbjuda den flexibilitet som skolans stora lokaler krävde.

Färgtemperatur en viktig faktor

I skolor är det inte bara viktigt att det är ljust, utan också vilken typ av ljus det är – gult eller vitt, varmt eller kallt. I klassrum och arbetsrum ska belysningen vara kallvit, för att efterlikna dagsljus. I sociala ytor som uppehållsrum och café kan ljuset vara mer varmvitt.

Automatisk dagsljussimulering

Med Casambi styrs dessutom Rudanskolans belysning automatiskt efter tiden på dygnet, på morgonen och eftermiddagen är ljuset något gulare och mitt på dagen är det som vitast. Något som kallas dagsljussimulering. Det här är ett sätt att alltid säkerställa optimala ljusförhållanden. Från personalrum och expedition kan även skolans belysning justeras manuellt via en styrpanel på väggen, om en särskild aktivitet kräver mer eller mindre ljus.

Närvarodetektering ett sätt att spara

Ett sätt att spara på energin är genom närvarodetektering och frånvarodämpning. När eleverna har lektion och ingen rör sig i korridorerna dämpas ljuset till ca 10–20%, för att sedan öka till 100% när eleverna rör sig i korridorer och trapphus. Ett annat sätt att spara på kostnader är att Casambis trådlösa och batterilösa knappar kräver mindre elarbete och kabeldragning i väggar och tak.

Ljuset påverkar elevernas mående

Att ha en bra studiemiljö i skolan är förstås otroligt viktigt. En utmaning kan vara att många våningar och olika typer av rum inte är tillräckligt väl anpassade efter sina olika användningsområden. Med Casambi får skolor hjälp att programmera varje rum och zon med det scenario som är optimalt för att minska skoltrötthet och öka elevernas fokus och allmänna välbefinnandet.

Top