fbpx

Long Range-teknik reformerar styrning utomhus

Ljungs kyrka genomgick under 2023 flera stora renoveringar för att rusta upp den populära kyrkan. Vadsbo projekterade belysningsstyrning för hela utomhusmiljön och valet föll naturligt på långdistansstyrning, där räckvidden mellan enheter är uppemot 100 meter. Den nya Long Range-tekniken reformerar utomhusinstallation i grunden genom att helt eliminera kabeldragning.
> Se filmen här.

Plats: Ljungskile
Film: Se filmen här
Projekt: Kyrka + kyrkogård
Beställare: Svenska Kyrkan
Ljusdesign: Taras Ljusdesign
Installerande elfirma: Fyrstads el i Uddevalla
Funktioner från Vadsbo: Long-range styrning, tidsstyrning, ljusnivåer, kyrklägen/dimring via Mpress

Hur fungerar Long-Range?

Tredje generationens Casambi-chip banade vägen för fler funktioner och större kapacitet. Med fördubblad antennstyrka och med ett nytt valbart radioläge s.k. Long Range, möjliggör Casambi långdistansstyrning. En helt ny teknik för belysningsstyrning utomhus där räckvidden mellan enheter i Long Range-styrning är uppemot 100 meter. Fem gånger längre jämfört med vanlig blåtandsstyrning inomhus.

215 meter mellan de två yttersta punkterna

Projektet har sammanlagt 110 armaturer och mäter 215 meter mellan de två yttersta punkterna. Kyrkogårdens belysning är tidsstyrd med olika ljusnivåer, vilket skapar trygghet i omgivningen. Samtidigt som ljusstyrningen lyfter kyrkan under dygnets mörka timmar, är styrningen inställd för att energioptimera området och dimra upp/ned efter det naturliga ljuset. Med hjälp av trådlösa Mpress kan personalen växla mellan olika kyrklägen och dimra fasadbelysningen manuellt vid behov. Mycket av ljusstyrningen är redan färdigbestämt, men för personalen som sitter stationerade i en sidobyggnad 130 meter ifrån kyrkan, är det alltid en trygghet att kunna tända och släcka vid behov i appen.

Projektfilmen

Med ett knapptryck

Casambi bygger system för framtiden

När installationen är färdig och kunden lärt känna den nya miljön, är det inte ovanligt att önskemål om tillägg eller ändringar uppkommer. Ljungs kyrka har fast spänning i alla stolpar runt kyrkogården för att möjliggöra ytterligare installation. Det trådlösa MESH-nätverket gör komplettering enkel.

Nyfiken på Long-Range?

Styrning med Long-Range kräver produkter med stöd för detta. Vårt tekniska projektteam stöttar dagligen projektledare och elkonsulter från ritning till färdig installation.

Kontakta din Casambiexpert på 031-23 56 00 eller [email protected]

Top