fbpx

Harrys i Motala

Nyöppnade Harrys har med trådlösa Casambi lyckats skapa en ombonad restaurangmiljö i Motalas gamla saluhall. – Det är en vansinnigt enkel och bra styrning, säger krögaren Marcus Kåtorp. Tack vare Vadsbos tjänst StartKlar kunde elfirman snabbt montera de förprogrammerade enheterna och få hjälp med justeringar på plats.

Gammal saluhall i ny atsmofär

Harrys är en krogkedja som satsar på såväl design och inredning som vällagad mat. I slutet av oktober 2019 öppnade Harrys i Motala i den tidigare saluhallen, med Marcus Kåtorp som krögare.

– Saluhallen är en av Motalas äldsta byggnader och har en takhöjd på hela tolv meter, berättar Marcus. Det är klinkersgolv i original i delar av lokalen och de olika salubåsen finns också fortfarande kvar. Det är självklart svårt att få en sådan lokal att kännas ombonad, men den respons vi får är att lokalen är fantastisk. Många gäster säger att det känns som de är utomlands. Det är en skön känsla att kunna förmedla i lilla Motala.

– Belysningen har varit helt avgörande, säger Marcus. Givetvis för att vi ska kunna se ordentligt när vi serverar och för att gästerna ska kunna se sin mat ordentligt. Vi har också aktiviteter som shuffleboard där vi behöver riktigt bra belysning. Men framför allt så måste vi kunna skapa atmosfär. Det är det vi har lagt allt fokus på.

Kraven var:

  • Högkvalitativ belysning
  • Skapa stämningar
  • Förinställd belysning
  • Zonindelning
  • Många & varierande scenarier
  • Automatiska skiftningar
  • Direkt maxbelysning utan fördröjning
Scenarier

För att styra belysningen valdes Casambi, en trådlös lösning som även används på Harrys i Sälen. Marcus har dessutom goda erfarenheter av Casambi från festvåningen på Statt Motala, som han också driver.

Byggnaden är uppdelad i olika zoner och har ett antal scenarier med förinställd belysning som kan aktiveras beroende på vad som pågår i lokalen. Vid städning behövs t ex maxbelysning. När restaurangen öppnar dämpas belysningen. För fredag- och lördagskvällar finns ett scenario som aktiveras framåt midnatt.

– Det är en vansinnigt enkel och bra styrning, säger Marcus.

Startklar

Installationen gjordes av Motala Elektriska AB, ett samarbete mellan två elfirmor som gått ihop för att kunna ta sig an lite större projekt.

– Vi har bara arbetat med Casambi i ganska liten skala tidigare, berättar elektrikern Mikael Hultner. Eftersom vi inte har tillräcklig erfarenhet av så stora anläggningar och av den här trådlösa styrningen så köpte vi tjänsten StartKlar av Vadsbo.

– StartKlar innebär att vi gör en huvudkonfigureringen på plats hos oss i Göteborg, berättar Lars-Olov Johansson på Vadsbo. Vi kopplar upp och stämmer av allt och gör en förprogrammering. Sedan märker vi upp alla enheter och skickar en färdig lösning till installationsfirman.

– Puckarna, som jag kallar Vadsbo-enheterna, kom i en kartong och var uppmärkta med vilka zoner de skulle sitta i, säger Mikael. Jag behövde bara följa ritningen och montera upp puckarna. I den här gamla saluhallen med högt i tak och med många olika matningar var det väldigt smidigt med en trådlös lösning.

Driftsättning

– Samarbetet med Vadsbo har funkat bra, säger Mikael. Jag har haft telefonkontakt med Lars-Olof och vi har även haft en genomgång på plats i lokalen, då kunden också var med.

– I det stora paketet StartKlar Vadsbo-GO’ ingår även att vi är med vid driftsättningen, säger Lars-Olof. Vissa saker kan ju se annorlunda ut i verkligheten och det kan tillkomma nya önskemål. Vi bidrar därför med hjälp på plats, lyssnar av och finjusterar. Vi vill veta att allt fungerar innan vi släpper projektet.

– Vadsbo var här och ställde in alltihop tillsammans med elektrikern, berättar krögaren Marcus. Vi var också med och gick igenom zonerna och vilka olika scenarier vi ville ha. Vi fick även instruktioner om hur vi enkelt själva kan göra ändringar.

– Casambi-appen är så pass enkel att använda att man absolut inte behöver ta in hjälp utifrån, säger Marcus. Om jag märker att en zon är lite för ljus eller lite för mörk så kan jag ändra det via telefonen. Det är fantastiskt bra! Jag har delat ut det till några anställda, som också kan göra ändringar.

– För större projekt skulle vi absolut kunna tänka oss att köra StartKlar igen, säger elektrikern Mikael. Att de har gjort förberedelserna, så att vi bara kan montera. Man kan ju göra allting i appen själv. Det är bara det att Vadsbo gör det snabbare och det blir rätt första gången.

Top