fbpx

Plats: Göteborg
Projekt: Verksamhet för gynekologi och obstetrik
Beställare: Göteborgs Stad
Installerande elfirma: Elinzity
Funktioner från Vadsbo: Dagsljuskompensering, närvarofunktioner, brand- och inbrottslarmsintegrering

Belysningsstyrning som ombonar steril miljö

Fler och fler sjukhusmiljöer ser vinning i digital trådlös belysningsstyrning. I steget mot förbättrad arbetsmiljö och energioptimering byts gamla gultonade industriarmaturer ut mot sensorstyrda paneler med dagsljuskompensering.

Mottagningen för gynekologi och obstetrik på Masthuggstorget i Göteborg fick ett ordentligt lyft när Elinzity satte Casambi i verksamheten.

– Efter att ha sett över kundens TKA-anvisning insåg vi att vi skulle spara mycket tid med Casambi som lösning. Framför allt eftersom lösningen krävde minimalt med kabeldragning, säger Jimmy Ljungbeck, Elinzity.

“Startklar är extra bra hjälp på vägen”

Mottagningen är ett stort projekt med flertalet väntrum, vårdrum och kontorsutrymmen.

– Vi köpte till tjänsten Startklar och fick allt levererat i separata lådor med ritningar och produkter märkt efter rumsnummer.  Är man ny på Casambi är Startklar extra bra hjälp på vägen, sedan är det väldigt tidsbesparande, säger Jimmy Ljungbeck.

Förutom ett intresse i kabelfri installation har även Elinzity kompetensutvecklat sina installatörer via Vadsbo Academy.

– Vår installatör Rabi har gått en Casambikurs hos Vadsbo. Nu är vi helt självgående i systemet och alla installationer fungerar felfritt, berättar Jimmy.

Integrering av brand- och inbrottslarm

Verksamheten har flera automatiserade funktioner, men personalen använder endast brytarna Mpress på väggen för av/påslag och dimring. Brytaren aktiverar ljuset och sensorer dagsljuskompenserar i alla rum, vid avsaknad av närvaro efter tio minuter släcks lamporna.

– Vi har även integrering med inbrottslarm och brandlarm inne på mottagningen. Vid aktivering börjar alla lamporna att blinka, berättar Jimmy.

Under slutbesiktning av projektet gick Elinzity igenom funktioner och inställningar i appen tillsammans med slutkund. Lösningen uppfyllde alla önskemålen som fanns med i TKA-anvisningen.

– Kunden blev imponerad när vi tog fram plattan och visade funktionerna och hur enkel en eventuell felsökning går till, avslutar Jimmy Ljungbeck och skrattar gott.

Top