fbpx

Plats: Torshälla, Eskilstuna
Projekt: LSS boende
Beställare: Kfast
Installerande elfirma: Assemblin Enköping
Elkonsult: Afry Eskilstuna
Funktioner från Vadsbo: Brandlarmsintegrering, scener och sensorstyrning.

LSS boende – En lyckosam historia

”Vadsbo gav bra stöd hela vägen och vi kommer använda Casambi i större projekt igen”

Vård- och omsorgsboendet Spångagården i Eskilstuna kommun genomgick en stor renovering under två och ett halvt år där näst intill all el skulle förnyas och effektiviseras. Valet av belysningsstyrning föll på Casambi som visade sig ha många fördelar för ett större vårdboende med växande verksamhet.

Önskade sig trådlöst och flexibelt

Slutkunden Eskilstuna kommun och Spångagården önskade sig ett trådlöst belysningssystem med appstyrda funktioner. Casambi som är en molnbaserad lösning bygger på mesh-nätverk och blåtandspuckar vilket gör att man enkelt kan bygga ut, lägga till, ta bort och förändra utan kabeldragning. Förutom flexibiliteten och möjligheten att enkelt skala upp vid behov så innebär det mindre miljöpåverkan, då överflödigt material så som plast och kablar inte behövde användas. Installationen gav minimal påverkan på väggar och tak samt lägre kostnader tack vare mindre material och arbetstimmar.

Casambi gör lokalerna anpassningsbara och framtidssäkra

Projektet med Spångagårdens renovering bestod av två etapper, och efter att första etappen var avslutad flyttade slutkunden in i de färdiga lokalerna. Det innebar att de också kunde komma med feedback på hur lösningen fungerade. Eftersom Casambi är trådlöst lämpar det sig väldigt bra just för projekt där man vet att det kommer tillkomma mer ytor eller där ytornas användning kan komma att förändras.

– Casambi har utvecklats en hel del sedan projektet drog igång så det gör ju att det finns nya och smarta funktioner som kunden vill lägga till i efterhand. Exempelvis har vi i efterhand lagt till integreringen mellan belysning och brandlarm, något som med många andra system skulle vara komplicerat och kräva kabeldragning, säger Börje Pilkka, projektledare på Assemblin i Enköping som hade totalentreprenad på Spångagårdens el.

Anpassat för kvälls- och nattarbete

På vårdboenden är det ofta personal på plats dygnet runt och då är det viktigt att den automatiskt styrda belysningen anpassas därefter. I korridorer och allmänytor programmerades scenarion med olika ljussättningar beroende på tid på dygnet och kompletterades med sensorer. På så vis kan belysningen i exempelvis en korridor gå ner till 50 procent på natten och sedan tillbaka tillfälligt till 100 procent om någon rör sig just där.

Startklar gör installationen solklar

Vadsbo erbjuder tjänsten Startklar som gör det supersmidigt för installatörer att implementera Casambi. Lars-Olov Johansson är säljare på Vadsbo och var involverad i Spångagården från början till slut. Han berättar:

– Det börjar oftast med att vi har ett möte om kundens önskemål vad gäller funktioner. Vi kommer sedan med ritningsförslag på vad som bör styras automatiskt, var det ska finnas väggbrytare, var det ska sitta blåtandspuckar som styr vilken armatur och hur mesh-nätverket blir så stabilt som möjligt. Vi levererar rumsnumrerade lådor med alla nödvändiga komponenter numrerade på samma sätt vilket gör det otroligt enkelt för den som ska montera. När allt är på plats kan vi hjälpa till med driftsättning, finjusteringar och att ta fram underlag för drift- och underhållspärmen.

Top