fbpx

Varde ljus! Trådlös belysningsstyrning det ultimata i K-märka byggnader

Gamla byggnader ska moderniseras med omsorg. K-märkta byggnader behöver Casambi. På en klippa mitt i Oxelösund reser sig S:t Botvids kyrka. Även om ljuskupolen i taket gör att dagsljuset flödar in, kräver kyrkan och det intilliggande församlingshemmet smarta belysningslösningar.

En liten puck med stor kapacitet

Med blåtand och cirka 50 diskreta dimmer-puckar i taket styrs belysningen i församlingshemmet och en viss del av kyrkan helt trådlöst. Gammal armatur har integrerats med ny och inga nya kablar har dragits i väggarna. Hur all belysning i församlingshemmet ska styras är förprogrammerat i Casambi-appen.

Casambi erbjuder oändliga möjligheter och pastoratet kan själva gå in i den användarvänliga appen för att justera eller addera funktioner som dimring, timer, astrour och scenarion. En inställning för sommarens skolavslutningar kan vara en helt annan än den för vinterns gudstjänster.

Med erfarenhet av Casambi

– Jag har jobbat med Casambi i många olika projekt men det är extra glädjande när en sån här modern lösning får bli en del av historiska byggnader, säger Janne Leijon, elektriker och installatör i projektet, J. Leijon AB.

Casambi pratar med DALI

Tack vare att Casambi är kompatibelt med i princip alla andra armaturer, kunde LED-belysning från DALI integreras i den trådlösa helhetslösningen. DALI är särskilt bra att använda vid dimring av belysning som kräver mycket effekt, t.ex. enorma ljuskronor eller väldigt stora LED-plattor. Placerar man en Casambi-puck i taket bredvid DALI, kan alltså även denna styras av Casambi.

– Det gäller att ha rätt man på rätt plats i varje projekt, och vi har stor erfarenhet hur Casambi lyfter lokaler på allra bästa sätt, säger Johan Sandberg på Vadsbo.

Xpress-brytare för allas och enkelhetens skull

Som komplement till de trådlösa brytarna på väggen har Oxelösunds församling låtit programmera Casambis X-pressknappar. Xpress är en strömbrytare i form av en stilfull fjärrkontroll med förprogrammerade scenarion, där knapp 1 exempelvis styr församlingshemmets stora sal och en annan knapp styr dess kök och cafeteria. Ett smidigt sätt att styra en stor lokal med många rum och armaturer – speciellt i lokaler där olika användare har olika teknisk fallenhet.

Top