fbpx

Sofistikerad belysning med få enheter

Danskarna är som vi alla vet mästare på design och givetvis ska även belysning och ljussättning hålla världsklass. I Danmark är Clight arkitekternas val när det kommer till smarta och snygga belysningslösningar.

Clight har i sin tur valt Casambi belysningsstyrning och förstår vikten av den kvalitetssäkring som Casambi innebär för exklusiva designarmaturer.

Smarta lösningar för kreativa människor

– Jag bestämde mig för att bli bäst på Casambi när jag insåg att många av de världsledande exklusiva  varumärkena som exempelvis Flos, redan hade Casambi i sina armaturer. Det kändes som en kvalitetsstämpel.

De trendigaste och mest eftersökta arkitektkontoren bryr sig inte nämnvärt om tekniken bakom den perfekta belysningen, de vill bara att deras högt ställda krav ska tillgodoses. Då är det perfekt att Kaspar Kolle Rasmussen, teknisk chef på Clight, är expert på Casambis system och kan hitta en snygg, funktionell och kostnadseffektiv lösning på det mesta.

Designarmaturer gillar Casambi

Något som många inte vet är just att kända tillverkare av designarmaturer som exempelvis Foscarini, Intra Lighting och Flos passar utmärkt i Casambis digitala belysningslösning. Faktum är att de ofta redan har Casambi inbyggt i drivdonet, de bara kallar styrningen något annat.

Clight är bland annat partner till And Light som är en populär återförsäljare av dyrare designarmaturer där 100% av ljuskällorna och armaturerna är kompatibla med Casambi. I deras lyxiga showroom styrs många av lamporna med Vadsbos trådlösa blåtandsdimmer LD220WCM för att visa på Casambis finess och diskretion i stilrena belysningsmiljöer.

Belysning som är bra för oss alla

Clight har bland annat skapat belysningen på Montana Furnitures kontor i Köpenhamn. En äldre lokal som behövde ny ljussättning, dels för att ge perfekt färgåtergivning när kreatörerna arbetar med färgsättning, men också för att boosta de anställdas välmående och produktivitet.

Med Kaspars hjälp behövde de inte göra någon åverkan på väggar och tak med kabeldragning. Med få Casambi-enheter har de nu armaturer med tunable white-funktion så att de kan välja att dimra kallt eller varmt ljus. Vid varje arbetsbord finns en trådlös brytare som också gör det möjligt att ändra till automatiskt styrt cirkadiskt ljus – eller biologiskt ljus. Det innebär att belysningen styrs efter vår inre biologiska klocka som får oss att må bra, sova bra och fokusera.

På morgonen är ljuset mer varmvitt för att under dagen bli mer kallvitt och efterlikna naturligt dagsljus, för att framåt eftermiddagen återigen bli varmare. Det ger ökat fokus, minskar stress, piggar upp och får de anställda att varva ner när arbetsdagen börjar lida mot sitt slut.

– Det finns en hel vetenskap kring cirkadiskt ljus och vi på Clight driver frågan hårt att få in mer av det i danska skolor, eleverna skulle både må bättre och prestera bättre. För inte länge sedan hjälpte vi Grönlands regering att Börja använda Casambi och cirkadiskt ljus i sina lokaler. Det kan förhoppningsvis få en positiv effekt på fler statliga och offentliga miljöer, avslutar Kaspar.

Casambi möjliggör programmering på distans

När Clight levererar en ritning och komponenter till en kund som finns långt bort, kan de tack vare Casambi finnas med under installationen och göra eventuella justeringar digitalt och på distans.

Det kan handla om att installatören eller slutkunden vill göra en ändring i ett scenario för en viss zon, som en tidsinställning för sensorstyrning. Eller att en smart switch ska få justerade instruktioner – när strömmen slås på är det förprogrammerat hur belysningen ska bete sig. Just denna möjlighet till ständig förändring utan krav på fysisk närvaro är en av Casambis många fördelar och styrkor.

Vinner uppdrag tack vare kunskap

Arkitektkontoren i Danmark och på Grönland samt Färöarna vet ofta vad de vill ha för typ av belysning i sina projekt och byggnader. Men utan teknisk expertis kan det bli dyrt och komplicerat att lösa. En elektriker sitter sällan på den djupa kunskap om trådlös belysning som Casambi kräver. Det är där Kaspar och Clight kommer in i bilden.

– Vi får uppdrag från elinstallatörer, byggherrar, arkitekter och fastighetsägare, för att vi har en kunskap om Casambis ekosystem som ytterst få besitter. När man kan varenda liten komponent och lösning så kan man göra den mest komplexa förfrågan väldigt enkel. Möjligheterna blir oändliga!

Top