fbpx

Garnisonen – lyckad pilot

Garnisonen ligger i ett kvarter med gamla anor och är Stockholms största kontorsfastighet. Här uppfanns på 1970-talet flextiden. I ett pilotprojekt där man ville prova ett nytt koncept för belysningskontroll valde elkonsulten att rita in Casambi, en lösning som både ger flexibilitet och spar tid. – Casambi var nytt för oss, men det var smidigt och gick snabbt att installera, säger André Lindström på Södra Installationsgruppen AB.

Det upptar ett helt kvarter i Stockholms innerstad, det gigantiska kontorskomplexet Garnisonen. De äldre delarna var ursprungligen kasernbyggnader, medan de modernare kontorshusen tillkom under 1960- och 1970-talet. Klarahuset med sin 350 meter långa byggnadskropp stod klart 1972 och hade då plats för 4600 anställda. För att undvika kaos i närliggande tunnelbanestation när så många personer skulle ta sig till och från arbetet samtidigt införde man flextiden.

Idag har Garnisonen 180 000 kvadratmeter lokalyta och mer än 200 företag har sina kontor här. Man utför kontinuerligt anpassningar av lokaler för nya hyresgäster. Under försommaren 2019 genomfördes ett pilotprojekt, där fastighetsägaren i en lokal på 800 kvadratmeter ville prova ett nytt koncept för styrning och kontroll av belysning. Uppdraget att ta fram ett lösningsförslag gick till Electro Engineering, som valde att rita in det trådlösa systemet Casambi i lösningen. Själva installationen utfördes sedan av Södra Installationsgruppen.

Kraven var:

  • Modernt kontor med modern belysningsstyrning
  • Scenariostyrning
  • Närvarostyrning
  • Konstantljusstyrning
  • Larmkoppling
Casambi var ett lätt val

Casambi är ett beprövat, testat och pålitligt system för trådlös belysningskontroll. Med Casambi kommunicerar alla armaturer och andra enheter helt trådlöst med varandra via Bluetooth. Det finns tusentals armaturer, drivrutiner och kontrollkomponenter i ekosystemet Casambi Ready. Allihop, oavsett tillverkare, är 100 % kompatibla med varandra. Som specificerare väljer du bara de produkter du vill ha, och så länge de är Casambi Ready kommer de att fungera tillsammans.

Till skillnad från en traditionell DALI-installation kräver Casambi ingen komplex programmering. Alla inställningar görs i Casambi-appen, som är gratis och finns tillgänglig både för iOS och för Android. Ingen expert behöver tillkallas, utan elinstallatören kan själv göra inställningar av nätverket och konfigurera enheterna från sin mobil eller surfplatta. Appen erbjuder också stor flexibilitet, eftersom det är enkelt att göra kompletteringar och ändringar, även efter drifttagning.

“Smidig installation”

Till pilotprojektet på Garnisonen ritade elkonsulten på Electro Engineering in ett Casambi-system med enheter från Vadsbo i lösningsförslaget. Vadsbos Johan Sandberg, som är säljare men även belysningsspecialist med en bakgrund på supporten, har tidigare träffat Electro Engineering och informerat om Casambi.

– Vi kommer gärna ut och berättar och visar, säger Johan. Electro Engineering har fått prover, så att de själva har kunnat testa hur saker och ting fungerar. Vi har även fortsättningsvis haft en hel del kontakt. De har uppenbarligen anammat och tyckt om systemet. Redan innan piloten på Garnisonen gjorde elkonsulten ett mindre projekt med Casambi, där systemet fungerade bra, så de var väl redo att ta sig an en större anläggning.

Installationen genomfördes av Södra Installationsgruppen AB, under ledning av André Lindström. Som underlag hade man en installationsritning, där Casambi-systemet var inritat och enheter från Vadsbo var specificerade med artikelnummer. Det fanns också en teknisk beskrivning, med en funktionsbeskrivning över belysningen i lokalens olika utrymmen.

Det här var första gången elfirman jobbade med Casambi.

– Det fungerade väldigt bra. Det var enkelt att installera och vi sparade mycket installationstid, säger André. Eftersom Casambi är trådlöst går det åt mindre installationsmaterial och man slipper mycket kabeldragning.

Även om montörerna klarade det mesta på egen hand, uppstod en del frågor om tekniska detaljer.

– Vi hade en bra dialog med Vadsbo. De är kunniga och kan sitt system väldigt bra. Om de inte svarar direkt när man ringer, hör de alltid av sig senare, säger André.

"Smidig installation"

” Det var enkelt att installera & vi sparade mycket installationstid”

Hjälp om det behövs

Efter att alla brytare, dimrar, sensorer och styrenheter monterats behöver systemet programmeras, vilket görs i Casambi-appen. Appen hittar själv alla enheterna och man väljer bara att koppla ihop dem i ett nätverk. Nästa steg är att göra inställningar så att belysningen får den tänkta funktionen, t ex ange vad en närvarosensor ska styra och på vilket sätt.

– Casambi var ju nytt för oss, så vi behövde lära oss hur man programmerar upp systemet, säger André. Det var inget större problem, appen i sig är ganska informativ. Vi fick läsa på lite och hittade manualer på internet och sedan provade vi oss fram. Det var inte särskilt svårt, vi löste det mesta själva. Vi behövde dock lite hjälp med villkorsstyrningen, så vi ringde Johan Sandberg på Vadsbo, säger André. Hans kontaktuppgifter fanns i den tekniska beskrivningen i underlaget.

– André ringde och berättade att de höll på med installationen och hade några frågor, säger Johan. Då åkte jag dit, så vi kunde gå igenom det sista på plats. Det är jättebra när de gör så mycket som möjligt själva, men när de behöver hjälp ska de alltid känna att de har oss i ryggen.

Allting var redan uppkopplat och klart när Johan kom till Garnisonen

Det var bara villkorsstyrningen som grabbarna inte riktigt lyckats få till. Villkorsstyrning handlar om styrhierarki, vilken enhet som ligger över en annan enhet. Till exempel en rörelsevakt och en tryckknapp, vilken som ligger överst i kedjan och som ska överstyra den andra.

– Det var lite bökigt att få till villkorsstyrningen i den första anläggningen. Fast sedan dess har vi installerat ytterligare ett Casambi-projekt och då kunde vi ju det, så då var det inga problem. Då visste vi hur man skulle lägga upp det, säger André.

Flexibelt och tidsbesparande

André framhåller också den flexibilitet och den tidsbesparing som är möjlig med Casambi, både vid installation och efter driftsättning. Han ger ett exempel från projektet på Garnisonen.

– Direkt efter besiktning fick vi ett önskemål från hyresgästen att de ville ha en extra tryckknapp i ett rum. Allt gick på samma knapp och de ville dela upp det på två, så att de kunde styra olika delar. Då kunde vi bara byta frontstycke på strömbrytaren från en enkelvippa till en dubbelvippa. Och så gjorde vi en mindre ändring i appen, sedan var det klart. Så det tog oss 10 minuter istället för kanske fyra timmar med en annan lösning. Det var ju en jättesmidig grej, säger André.

– Ett annat exempel skulle kunna vara i en lokal där man inte vill göra några större ingrepp. Då kan man välja Casambi-systemet, så gör man minimalt ingrepp, säger André.

För att man inte behöver dra kabel?

– Precis, då kan man dölja installationen på ett annat sätt. Plus att det blir en billigare installation. Man kan ju egentligen välja att bara byta armaturer och sätta upp Vadsbos trådlösa och batterifria knappar, så är systemet klart sedan. Det blir ingen kabeldragning, ingenting.

Fler smarta projekt med Casambi i framtiden

Att Södra Installationsgruppen uppskattar Casambi går inte att ta miste på, både för systemets flexibilitet och för att det spar mycket tid.

Så ni är Casambi-experter nu?

– Ja, mer eller mindre höll jag på att säga, skrattar André Lindström. Vi är nu inne på projekt nummer tre med Casambi, även det med Vadsbos enheter men också lite andra märken som integreras ihop. Det är klart att det är en fördel vid upphandlingar att vi kört Casambi tidigare.

Också fastighetsägaren Vasakronan verkar nöjda, vilket Johan Sandberg på Vadsbo är glad över.

– Jag har inte pratat med Vasakronan direkt, men eftersom de beställt en fortsättning måste de ju ha tyckt att det funkade bra. Casambi-lösningen kommer nu att användas även till de kommande etapperna på Garnisonen.

Top